Filosoferen met gedetineerden

Filosoferen met gedetineerden in de gevangenis? Iets voor jou?
De humanistisch geestelijke verzorging bij Justitie zoekt vrijwilligers die gespreksleider willen zijn bij de cursus Filosofie en Humanisme voor gedetineerden. In vijf lessen lezen en bespreken we korte teksten van bekende filosofen over existentiële thema’s.
Wat heeft Socrates mensen in detentie over het goede leven te zeggen, of Bertrand Russell over angst en hoe daar mee  om te gaan? De cursus wordt al in meerdere gevangenissen gegeven, en is een groot succes. Gedetineerden zijn geboeid door de teksten en zijn zeer gemotiveerd om daar met elkaar over te spreken. De gespreksleider heeft de taak om het gesprek in goede banen te leiden.
Het doel van de cursus is gedetineerden kennis te laten maken met de humanistische traditie en daarmee mogelijk nieuwe perspectieven te geven op levensvragen. De cursus sluiten we af met een bijeenkomst waarin we terugkijken en een certificaat uitreiken.
We willen de cursus in principe eenmaal per kwartaal in iedere gevangenis geven. Van de leden die de cursus geven vragen we het volgende:
* Belangstelling voor Filosofie en Humanisme;
* Ervaring met het werken met groepen (bijvoorbeeld lesgeven, leidinggevend, groepswerk);
* Bereid om te voldoen aan veiligheidsvoorschriften van justitie en open houding naar gedetineerden met verschillende achtergronden.
De tijdsinvestering per cursus is vijf of zes dagdelen  en enige voorbereidingstijd.
Wij zijn momenteel op zoek naar vrijwilligers in PI Lelystad (Jan van der Does, PI Alphen (Merel Boer & Ellen van der Weerd), PI Zwaag (Kim Schmeink), PI Middelburg (Freek Boon), PI Zaanstad(Peter Schoonheim & Bernadette Smit), PI Sittard en Roermond (Marco van Groenendael).
Als blijk van waardering en ter inspiratie biedt het HV je de mogelijkheid om kosteloos de cursus “Introductie in Humanisme” te volgen. En eventuele reiskosten worden door het HV vergoed. Voor meer informatie of aanmelden kun je contact opnemen met:
Hans Scheper, Hoofd Humanistische Geestelijke verzorging 06-48138753.
Geplaatst op donderdag 22 februari 2018

Alle nieuws items

Nieuwsflits

Meld je aan voor de e-mail nieuwsflits van het Humanistisch Verbond, afd. Noord-Holland Noord