Anton Constandse Vrijdenkerslezing op 5 november

Ronald Plasterk

Op zaterdag 5 november organiseert de atheďstisch-humanistische vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte haar jaarlijkse Anton Constandse Vrijdenkerslezing. Spreker: Ronald Plasterk, onderwerp: 'De biologische functie van religie'. Tevens wordt de filosoof en publicist Herman Philipse uitgeroepen tot Vrijdenker van het jaar.

Toegang: leden De Vrije Gedachte € 5,00, niet leden: € 10,00

Reserveren: via www.devrijegedachte.nl , entreegeld te voldoen aan de zaal, voor aanvang lezing. Reserveer tijdig. De capaciteit van de zaal is maximaal 200 zitplaatsen.

Wanneer: zaterdag 5 november 2011.
Waar: De aula van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, Domplein 29 te
Utrecht (naast de Domkerk)
Hoe laat: 14.00 - 17.00 uur. Inloop vanaf 13.30 uur. Na afloop borrel.

Programma

13.30-14.00 uur: Ontvangst met koffie/thee.
14.00 uur:          Opening door Anton van Hooff (voorzitter De Vrije Gedachte), lezing Ronald Plasterk
Pauze
Herman Philipse, Vrijdenker van het jaar
17.00-18.00 uur: Borrel

Achtergrondinformatie over het onderwerp van de lezing van Ronald Plasterk
‘De biologische functie van religie’: Mensen zijn zoals alle levende wezens door evolutie ontstaan, als resultaat van natuurlijke selectie. Daarom is het in de biologie een legitieme vraag om bij een eigenschap die veelvuldig voorkomt de vraag te stellen: waartoe dient die eigenschap? Wat is de reden dat deze eigenschap in de loop der evolutie is ontstaan en is blijven bestaan? Het geloof in hogere, buitenaardse machten, komt voor in elke tijd en elke cultuur. Dus wat is de biologische functie van religie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van De Vrije Gedachte, T: 06-48 24 02 83, info@devrijegedachte.nl of voorzitter Anton van Hooff: anton.van.hooff@wanadoo.nl

Ronald Hans Anton Plasterk (Den Haag, 12 april 1957) is wetenschapper en politicus. Van 2007 tot 2010 was hij, namens de Partij van de Arbeid, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in het kabinet-Balkenende IV. Momenteel is hij Tweede Kamerlid. Plasterk is bioloog, gespecialiseerd in de moleculaire genetica. Tot aan zijn ministerschap was hij columnist en polemist.

Herman Philipse (Den Haag, 13 mei 1951) is filosoof en universitair hoogleraar. Hij heeft rechten en wijsbegeerte gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden en filosofie te Oxford, Parijs en Keulen. Sinds 1 september 2003 is hij als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht. Philipse is bekend vanwege zijn atheďstische overtuiging. Hij heeft bekendheid gekregen door de uitgave van zijn Atheďstisch manifest en door zijn polemieken over theologie en moraal. Internationaal maakte hij indruk met de kritische Heidegger-studie Heidegger's Philosophy of Being. Philipse publiceert regelmatig over actuele onderwerpen.

Geplaatst op vrijdag 9 september 2011

Alle nieuws items

Nieuwsflits

Meld je aan voor de e-mail nieuwsflits van het Humanistisch Verbond, afd. Noord-Holland Noord