Boekentip: 'Gestoord'

(Strip)Boek met informatie over psychische ziekten en een stripverhaal. Voor het kwartaalblad ‘Inzicht’ van Cliëntenraad Delft van GGZ Delfland in Delft besprak humanistisch geestelijk verzorger Freek Boon het boek ‘Gestoord’ en de strip ‘Hersenspinsels’. Hij schreef het volgende over deze uitgave van Stichting GGZ Informatiepunt Leiden:

Gestoord"Het boekje Gestoord is gemaakt om jongeren tussen de elf en zeventien jaar een wat beter begrip te geven voor mensen in hun omgeving die door een psychiatrische aandoening niet helemaal gewoon doen.

We lezen een verhaal van een autistische jongen van veertien jaar die wel heel slim is, maar mensen moeilijk aanvoelt. Er is een verhaal waarin we de gedachten- en gevoelswereld leren kennen van een meisje met de eetstoornis anorexia. Zij vertelt onder meer hoe zij voor haar omgeving haar extreme vermageringsgedrag probeerde te verbergen. Ook komen we te weten hoe het is om depressief te zijn en wat psychotisch zijn kan inhouden en in welk soort gedragingen dat tot uitdrukking kan komen. Er is een sprekend verhaal dat laat zien wat een jongere kan meemaken wanneer het niet goed gaat met de eigen moeder of vader. Ook het thema een einde willen maken aan je leven komt in de vorm van een van-binnen-uit-verhaal helder aan bod.

Het verhaal van Wouter Kusters over psychoses vormt ook een inleiding voor de strip ‘Hersenspinsels’ van de Belgische Steven Dupré. Dit ruim veertig bladzijden lange verhaal vertelt het verhaal van een meisje dat van school een slecht rapport kreeg en dat bang is dat haar ouders niet meer van haar zullen houden. Sarah vlucht van huis en gaat op pad met een naar haar idee levensecht vriendje. Haar ouders gaan naar haar op zoek. Sarah komt in een op het oog onbewoond huis, waar een man - ook met hersenspinsels - blijkt te verblijven die zijn pillen niet meer neemt. Na een heel spannende episode waarbij hulpdiensten en politie in beeld komen, komt alles uiteindelijk goed op zijn pootjes terecht en Sarah weer bij haar ouders. Uiteraard zit er wat fantasie in de wijze van uitbeelden van wat wanen zijn, maar dat is zo uitgewerkt, dat je je al lezend voelt twijfelen wat is nou waan en wat is nou echt. Daarmee brengt deze best een beetje omvangrijke strip - ruim veertig bladzijden - het thema wanen heel dicht bij de lezer.

De overige tekstbijdragen - en met name de uit het leven gegrepen verhalen - zijn zeer goed toegankelijk, zeker ook voor de jeugdige doelgroep. De uitgave is gemaakt ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het Informatiepunt GGZ Leiden, dat verbonden is aan het daar gevestigde Inloophuis Psychiatrie dat eind dit jaar vijfentwintig jaar bestaat."

‘Gestoord’ (ISBN: 9789047702016) is gemaakt door Arjen Bergman, Steven Dupré, Roos Geerse en Wouter Kusters en is voor slechts € 3,95 (excl. verzendkosten) te bestellen via info@ggz-informatiepunt.nl

Geplaatst op vrijdag 9 april 2010

Alle nieuws items

Nieuwsflits

Meld je aan voor de e-mail nieuwsflits van het Humanistisch Verbond, afd. Noord-Holland Noord