Hoorcolleges online

We hebben er al eerder over bericht op onze nieuwspagina. Maar we helpen u graag herinneren: Wilt u naar een inspirerend college luisteren over humanisme, zingeving, filosofie of levenskunst? Of bent u gewoon nieuwsgierig naar colleges van de Universiteit voor Humanistiek?  In samenwerking met HUMAN brengt de Universiteit voor Humanistiek audioregistraties uit van hoorcolleges van hoogleraren en docenten. Dit doet men onder de noemer Hoorcolleges Online. De colleges zijn gratis te beluisteren op:

www.uvh.nl en op  www.human.nl/hoorcolleges_online.

In 2010 brengt men twee hoorcollege mini-series uit. Op de dag van de dies van de UvH, 29 januari 2010, begint de eerste serie over humanisme in de renaissance en de verlichting. In vier bijdragen vertelt historica Willeke Los over de opkomst van het humanisme in de renaissance en de rol die Erasmus, de vader van het humanisme in Nederland, hierin speelde. Ook gaat ze dieper in op de rol van Spinoza in de Verlichting.

De tweede serie gaat over levenskunst en wordt gegeven door de filosoof Joep Dohmen, hoogleraar wijsgerige en praktijkgerichte ethiek. Dohmen verhaalt over filosofen als Nietzsche en Foucault. Daarnaast gaat hij in op thema's die samenhangen met levenskunst, zoals autonomie, geluk en vriendschap.

Naast deze twee series brengt Hoorcolleges Online ook incidentele lezingen uit. Zoals bijvoorbeeld de lezing van Harry Kunneman tijdens de Charter for Compassion. Er staan al verschillende hoorcolleges online zoals een hoorcollege van Martien Schreurs over de invloed van de evolutietheorie op identiteit en de dreiging van nihilisme.

U kunt de hoorcolleges direct op uw computer beluisteren. Luistert u liever in de trein op uw MP3 speler of op een cd in de auto? Dat kan wanneer u zich abonneert op de Hoorcolleges Online Podcast. U kunt de hoorcolleges dan downloaden. Ga naar www.human.nl/hoorcolleges_online of naar de UvH website.

Geplaatst op vrijdag 22 januari 2010

Alle nieuws items

Nieuwsflits

Meld je aan voor de e-mail nieuwsflits van het Humanistisch Verbond, afd. Noord-Holland Noord