Hulp bij zelfdoding openbaar: mede dankzij de film 'Mag ik dood'?

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP) maakt eind deze maand openbaar hoe psychiaters moeten omgaan met de doodswens van hun patiŽnten. Deze richtlijn was eerder alleen op het internet beschikbaar voor psychiaters zelf.

taboeVolgens de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wordt hiermee het taboe eindelijk doorbroken. De NVVP hield de informatie tot nu toe verborgen uit angst dat meer patiŽnten deze hulp zouden vragen. Ook zou de buitenwereld het idee kunnen krijgen dat psychiaters te gemakkelijk omgaan met zelfdoding. De vereniging is hier niet meer bang voor en vindt het 'niet meer van deze tijd' dat alleen psychiaters deze richtlijn kunnen inzien. Er moet openlijker over hulp bij zelfdoding worden gedebatteerd, vindt de NVVP. Alleen patiŽnten die al jaren een ernstige psychische stoornis hebben, geen uitweg meer zien en hun arts herhaaldelijk hebben verzocht om hulp bij het sterven, komen in aanmerking voor hulp bij zelfdoding. "Het openbaar maken van de richtlijn betekent niet dat psychiaters die hulp makkelijker zullen bieden. De richtlijn moet worden gevolgd en de afweging om al dan niet te helpen, blijft daarmee zorgvuldig", aldus een woordvoerder. Volgens de NVVE betekent een grotere bespreekbaarheid van zelfdoding niet dat meer mensen ook voor zelfdoding zullen kiezen. "Iemand die alleen nog maar dood wil, kan door een psychiater ook op andere gedachten worden gebracht."

Jaarlijks vragen driehonderd patiŽnten hun psychiater hen te helpen bij het beŽindigen van hun leven. Gemiddeld wordt zo'n verzoek in twee tot vijf gevallen uitgevoerd.

De afdeling Alkmaar van het Humanistisch Verbond organiseerde op 15 april 2009 in Cinebergen een voorstelling van de film 'Mag ik dood' van Eveline van Dijck, die vorig jaar in premiŤre ging, met aansluitend een publieksdebat met een panel van deskundigen. Lees hierover meer in het nieuwsitem:

Recht op zelfbeschikking blijft het grote struikelblok: vertoning en publieksdebat 'Mag ik dood'

Ten slotte: de afdeling Alkmaar kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de film 'Mag ik dood', een coproductie van het Humanistisch Verbond en de humanistische omroep Human, aan het doorbreken van dit taboe heeft bijgedragen.

Geplaatst op vrijdag 6 maart 2009

Alle nieuws items

Nieuwsflits

Meld je aan voor de e-mail nieuwsflits van het Humanistisch Verbond, afd. Noord-Holland Noord