Anti-Wildersoproep

„Vakbonden, werkgevers, moslims, kerken, humanisten, en andere groeperingen en instellingen.” Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad (vereniging van hogescholen), riep ze vorige week in een opiniestuk in Trouw op om gezamenlijk in verzet te komen tegen de ’kwade boodschap’ van Geert Wilders. Maar hoe weinig sympathie veel van zulke organisaties ook mogen koesteren voor het gedachtegoed van Wilders, Terpstra zal nog heel wat moeten lobbyen om ze daadwerkelijk aan zijn kant te krijgen. Veelal zijn ze geschrokken van het feit dat Terpstra Wilders persoonlijk aanvalt, door bijvoorbeeld te spreken van de ’verWildering van de samenleving’. De maatschappelijke organisaties lopen er nog niet erg warm voor. Ruim vier de op de tien Nederlanders vinden de beweging tegen Geert Wilders een slecht idee. Zo'n 42,9 procent is juist voorstander van een actiegroep die de PVV-partijleider tegenwicht biedt. Het is goed dat de oud-CNV-er stelling heeft genomen. Het is ook goed dat hij ’redelijke burgers’ heeft willen wakker schudden.

Maar is het wel zo verstandig een voor- of tegenbeweging te initiëren?

 

Geplaatst op dinsdag 4 december 2007

Reacties

Naar mijn mening is het een goed idee van Doekle Terpstra om stelling te nemen tegen de PVV van Geert Wilders. Kort geleden een korte uitzending in het kader van de uitzending voor politieke partijen gezien van de PVV. Ik schrik daar van! Simpele stellingen zonder enige onderbouwing! Wij leven in een multiculturele samenleving en we zullen het er mee moeten doen. En dan bedoel ik niet dat we elkaar maar moeten toleren, maar dat we daadwerkelijk moeten proberen samen te leven en elkaar moeten respecteren. Dat dit niet altijd eenvoudig is, is voor iedereen wel duidelijk. Maar op de one-liners van de PVV zit ik niet te wachten. Ik kan daar wel door heen kijken, maar een grote groep in onze samenleving loopt erg makkelijk achter dit soort mensen aan. Ik ben blij met mensen als Doekle Terpstra! Hij zegt wat hij er van vindt en ik ben van mening dat hij behoorlijk zijn nek uit steekt. Heel goed!
Els Ruiter
donderdag 6 december 2007
'Knik je? Zwijg je? Durf je voor je mening uit te komen? Ik ben verantwoordelijk voor mijn zwijgen als voor mijn spreken.' Deze woorden van Konrad in zijn roman Tuinfeest gaan over de werking van het geweten. In dit geval het geweten van iemand die niet langer wilde zwijgen. Een daad van iemand die van persoonlijke moed getuigt. Want als hoge boom kan je veel wind verwachten. Die loeit en giert inmiddels van alle kanten. Terpstra had z'n mond moeten houden, daar komt de kritiek eigenlijk steeds op neer. 'Laat die Wilders maar aan ons over' merkte Pechtold op. Merkwaardige uitspraak van iemand van de 'kroonjuwelen' voor aktief betrokken burgerschap. Wat mij betreft: georganiseerd reageren op de agitatie van Wilders, ook door het HV, is geboden!
J. Rietveld
vrijdag 7 december 2007
Dat velen zijn geschrokken van het feit dat Terpstra Wilders persoonlijk zou hebben aangevallen, door bijvoorbeeld te spreken van de ’verWildering van de samenleving’, is met een beetje goede wil te begrijpen. Maar daar waar Wilders in de gordijnen vliegt over de 'demonisering' van zijn persoon, terwijl hij zelf stelselmatig een grote groep mensen in onze samenleving schoffeert, is toch wel de gotspe van het jaar.
Armando
vrijdag 7 december 2007
Een tegenbeweging is echt geen goed idee! Waarom een tegenbeweging? Wilders moet kunnen roepen wat hij wil. Net als dat ex-moslims iets moeten kunnen roepen over de Islam. Of moslims die iets willen roepen over ex-moslims. Wel moeten de grondrechten van de mens met wie in gesprek wordt gegaan gerespecteerd worden. Het hebben van respect betekent natuurlijk niet dat je niet mag kwetsen of geen polemiek mag bedrijven. Het betekent wel dat je een ander niet mag bedreigen en je moet in het debat er ook geen zaken bijhalen die niet aan de inhoud van het debat bijdragen. Wat veel beter is, is om in het vrije debat op een mooie en eloquente manier te laten zien dat Wilders maar wat voor de bühne roept, dat hij maar wat roept zonder toetsing of zijn voorgestane oplossingen wel mogelijk zijn, dat hij in sommige zaken soms ook wel gelijk heeft, maar dat hij het mis heeft in zijn oplossingsrichting. Laat zien dat zijn voorgestane aanpak leidt tot versobering van het debat. Bij de publieke omroepen durft hij immers zijn gezicht niet te laten zien. In zijn partij is er geen democratie. Spreek hem aan als hij zich niet weet te gedragen in het debat met uitspraken als "U bent knettergek". Vang Wilders op inhoud en maak gebruik van een mooie verpakking! Laat je niet op een vrij simpele manier uit de tent lokken. Speel het spel met open vizier, maar denk wel een aantal zetten vooruit. Dan komen we er wel!
fucking bureaucrat
zondag 9 december 2007
Eindelijk een tegenbeweging. Ik volg de Nederlandse politiek nu 1 1/2 jaar vanuit het buitenland en ik snap er steeds minder van. Een Nederlandse politicus die een serieuze poging doet om de Koran te verbieden??? En dat is nog niet het vreemdste, het aller wonderlijkste is dat grote groepen Nederlanders het blijkbaar met hem eens zijn. Het mooie aan Terpstra's tegenbeweging is dat deze beweging nu eens duidelijk niet uit de allochtone hoek komt. Want dat is waar Wilders op teert: haat tegen haat oog om oog. Als allochtonen, vooral islamieten zich tegen hem uitspreken zet hij ze weer heel eenvoudig weg als "achterlijk" of geindoctrineerde religieuze dwazen. Deze PVV beweging moet naar mijn opinie flink tegengas krijgen. Het is gewoon treurig, volgens mij zien veel Nederlanders niet hoe rijk ze zijn, hoe goed ze het hebben en hoe veel vrijheid. Natuurlijk zijn er problemen; maar deze beweging voegt echt 0,0 toe aan het Nederlandse politieke debat. Pechteld kan wel makkelijk roepen: laat hem maar aan ons over, maar blijkbaar werkt dat niet. Aan de ene kant nemen veel politici de simplistische taal van Wilders over en aan de andere kant zijn voor de aanhangers van Wilders politici "van het oude stempel" per definitie verdacht. Er moet een brede maatschappelijke beweging komen die laat zien dat Nederland het in meerderheid niet eens is met deze simplistische, nationalistische, dictatoriale stroming die de Nederlandse politiek en samenleving gijzelt (zie bijvoorbeeld de mislukte onderhandelingen op de antillen).
Jasper van Putten
zondag 13 januari 2008
Pechtold is het natuurlijk, excs.
Jasper van Putten
zondag 13 januari 2008

Reageren

Om te kunnen reageren dient u ingelogd te zijn. Heeft u nog geen gebruikersnaam en wachtwoord? Dan kunt u deze eenvoudig aanmaken.

Inloggen

Om te kunnen reageren op het forum dient u eerst in te loggen.

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Beschikt u nog niet over een gebruikersnaam en wachtwoord, dan kunt u deze gemakkelijk aanmaken.

Bent u uw wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.