Ongezond leven wordt bestraft: eigen schuld, dikke bult

Anderhalf jaar geleden zette toenmalig minister Hoogervorst van Volksgezondheid de deur op een kier naar een 'eigen schuld, dikke bult-polis' voor ziektekostenverzekeringen. Hij zei dat er 'niet zoiets bestaat als het recht op ongezond leven'. Nu werken verzekeraars aan plannen voor een polis waarbij een aantoonbaar ongezonde levensstijl (bv. roken, drinken, vet eten, te weinig bewegen) wordt bestraft met een hogere premie of eigen bijdragen. De huidige minister Klink zet de lijn van Hoogervorst door met een eigen risico dat ook geldt voor mensen die door eigen toedoen een te hoog cholesterolgehalte hebben. Met andere woorden een gezonde levensstijl is een waarborg tegen ziekten. En welke criteria voor die o zo gezonde levensstijl leg je dan aan. Is dit het begin van het einde van de volksgezondheid? Is dit het begin van een ego´stische samenleving?

 

Geplaatst op donderdag 12 juli 2007

Reacties

Met het op de agenda zetten van de 'eigen schuld, dikke bult-polis' heeft Hoogervorst bewezen dat hij moet worden gerekend tot die Nederlanders die gevaarlijk zijn voor een humane samenleving. Zijn hervorming van de ziekenfondsen is ook een totale mislukking gebleken. Het opnieuw in de publiciteit brengen van het loslaten van 'de solidairiteit' is totaal onzinnig. Het getuigt van onfrisse maatschappelijke denkbeelden.
J.B. Irik
dinsdag 17 juli 2007
In de eerste plaats ben ik het er mee eens dat we de solidariteit moeten handhaven. Gezondheid is maar in beperkte mate maakbaar. Echter, ik vind wel dat er gedrag dat bijdraagt aan een goede gezondheid bevorderd mag worden. Echter, niet door middel van een ziektekostenverzekering. Het verbieden van roken in de horeca en openbare gebouwen is in dit kader een betere oplossing. De overheid heeft wat mij betreft een belangrijke verantwoordelijkheid om een gezonde levenstijl te bevorderen.
WF
zondag 22 juli 2007
Wat is (on)gezond? Daar zijn de geleerden het over oneens. Roken is duidelijk, vet eten wordt al diskutabeler (zie de diverse dieetmethodes), wijn drinken en hardlopen wordt verschillend over gedacht.
Frits Ubels
donderdag 27 september 2007
Ik rook en drink wijn , elke dag. Ik weet dat dit niet gezond is maar ik vind het lekker en het geeft me rust. Nu willen ze dus dat ongezond leven moet worden bestraft, hogere premies voor risicogroepen en misschien straks wel helemaal geen medische hulp meer bij ziekten door eigen schuld. Ik woon in Rotterdam aan een heel druk kruispunt waar dagelijks honderden, dan wel duizenden auto's aan mijn balkon voorbijgaan. Mijn balkon is dus als ik hem niet schoonmaak zwart van de fijnstof, waarvan bekend is dat het longaandoeningen geeft.
CCM den Hollander
dinsdag 6 november 2007

Reageren

Om te kunnen reageren dient u ingelogd te zijn. Heeft u nog geen gebruikersnaam en wachtwoord? Dan kunt u deze eenvoudig aanmaken.

Inloggen

Om te kunnen reageren op het forum dient u eerst in te loggen.

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Beschikt u nog niet over een gebruikersnaam en wachtwoord, dan kunt u deze gemakkelijk aanmaken.

Bent u uw wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.