Handen schudden

Hoe zou ik het vinden als ik student was op een hogeschool en reen docent zou mij weigeren een hand te geven? Niet omdat ik weelderige eczeemplekken op mijn armen heb zitten maar omdat ik homo ben? Als die docent na terugkeer van een bedevaart zou verklaren dat hij vanaf heden homo’s geen hand meer zal geven en een gepaste afstand van een meter in acht zal nemen omdat dat moet van zijn profeet? Homo’s zijn namelijk wellustig en kunnen een perverse wellust bij hem opwekken… met een ferme handdruk. Om zijn respect desondanks te betuigen zal hij ‘ons soort mensen’ voortaan met een hoofdknikje begroeten. Wat zou me dat doen als ik een jonge student was? Waarschijnlijk niet veel. Godsdienstwaanzin, zou mijn diagnose luiden. Weer zo’n curieuze smetvrezige reli, die meent dat zijn geloof hem autoriseert de ergste dingen te denken en te uiten. Gelukkig hebben ze niet de macht. Wel zou ik besluiten nooit zijn lessen te volgen.

Hoe zou ik het vinden als de bestuurders van mijn hogeschool de man zouden verdedigen met de mantra van respect? Je moet iemands geloof respecteren. Dat is tolerantie. Dat zijn keuze deel uitmaakt van zijn religieuze identiteit en dus toelaatbaar is. Als de bestuurvoorzitter zou zeggen: “We staan open voor alle religies en dan is acceptatie van dat wat afwijkt van de norm een groot goed”. Wat zou me dat doen als ik een jonge homoseksuele student was? Waarschijnlijk zou me dat meer raken. Hoe kan een hogeschool, centrum van rationaliteit en wetenschap meegaan met zulke religieuze waanzin. Sterker nog: deze salonfähig maken. Weer zo’n links multicultibestuur dat de weg kwijt is en haar seculiere wortels is vergeten. Dàt zou ik denken. Seksuele besmettingstheorieën worden volstrekt niet door de wetenschap ondersteund. Van handen schudden word je geen seksuele psychopaat. Ik zou het niet begrijpen.

Hoe zou ik het vinden als humanisten het gedrag van de man zouden goedpraten? Ach joh, het is er maar één. Bovendien, hij groet je toch? Geef hem de tijd om te wennen. Want hoe lang is het geleden dat autochtone Nederlanders…? En we hebben toch nog steeds Urk? Ik zou die humanisten verbijsterd aankijken. Door mijn hoofd zou één gedachte spelen: je kiest je loyaliteiten niet goed. Je moet niet die man verdedigen maar mij. Hij discrimineert als een gek en religie is geen verzachtende omstandigheid. Ik zou me verraden voelen.

Joep Schrijvers

Bron: Humus, ledenblad van het Humanistisch Verbond, maart 2011 .

Geplaatst op zondag 27 maart 2011

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageren

Om te kunnen reageren dient u ingelogd te zijn. Heeft u nog geen gebruikersnaam en wachtwoord? Dan kunt u deze eenvoudig aanmaken.

Inloggen

Om te kunnen reageren op het forum dient u eerst in te loggen.

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Beschikt u nog niet over een gebruikersnaam en wachtwoord, dan kunt u deze gemakkelijk aanmaken.

Bent u uw wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.