Nieuwe wet verbod op godslastering in Ierland

In Ierland is sinds 1 januari 2010 een nieuwe wet verbod op godslastering van kracht gegaan: iedereen die zich schuldig maakt aan blasfemie (godslastering), kan een boete krijgen tot (omgerekend) € 25.000,00.

Een atheďstische groepering, zich noemend 'Atheďst Ireland', heeft inmiddels op een website 25 quotes geplaatst van o.a. Mohammed, de paus en Jezus met mogelijk 'godslasterlijke' uitspraken. De groep zegt dit te doen om zo een proces af te dwingen. De quotes zijn te vinden op de website van deze groepering: www.atheist.ie.

De Bond tegen het vloeken is blij dat godslastering in Ierland bij wet verboden is. Dat is in Nederland ook nog het geval, maar onlangs, op 6 november 2009, hebben oppositiepartijen onder leiding van D'66 een wetsvoorstel ingediend om artikel 147 uit het Wetboek van Strafrecht (verbod op smalende godslastering) te schrappen. Dit artikel werd ingevoerd in 1932 door toenmalig minister van Justitie Donner, grootvader van de huidige minister Piet Hein Donner. Deze laatste was in 2004 zelf minister van Justitie en opperde na de moord op Theo van Gogh om het artikel, dat inmiddels een slapend leven leidde, nieuw leven in te blazen. Hij achtte het nuttig om de verharding van het maatschappelijke debat tegen te gaan. Hoewel de Bond tegen het vloeken de symbolische waarde van het verbod niet ontkent, wil de Bond tegen het vloeken graag vasthouden aan de tekst en het verbod. Bron: website Bond tegen het vloeken.

Wat vinden humanisten van de nieuwe wet in Ierland?

 

Geplaatst op maandag 4 januari 2010

Reacties

Het eerste wat ik mij afvraag is: "hoe zou die dominee uit Middelburg (Hendriks?) behandeld worden in Ierland". Hij ontkent immers het bestaan van God. Hoe zit dat nu? Is het ontkennen van een godsbestaan godslastering? Als je het simpel stelt kun je geen laster spreken over iets dat niet bestaat. Ik heb de uitleg van de dominee gelezen, het komt er op neer dat het hebben van een bepaalde, persoonlijke ervaring voor die mens in kwestie een godsbegrip is. Mooi, dan kun je dus nooit een godheid zoals Allah of God lasteren. Vermits het niet gaat om een wezen dat op een mens lijkt, een mens die geschapen is naar Gods beeld. Kunt u het nog vatten? Als er geen God bestaat op wie lijkt de mens dan, dominee Hendriks? Toch op Adam en Eva? Zo draaien we dus in de rondte met paradoxen. Terug naar Ierland, waar ze wellicht geen boodschap zullen hebben aan dergelijke beschouwingen. Daar gaan ze liever terug naar de Middeleeuwen, waar men godslastering met de dood moest bekopen. Nu gaat het om de poen, minder gelovigen in de kerk betekent immers minder duiten in het zakje (letterlijk en figuurlijk), dus verzinnen we iets nieuws om aan inkomen te geraken: boete aan die godslasteraars. Kunnen ze beginnen in de kroegen, want er wordt daar wat afgevloekt door dronken Ieren! Terug naar de Middeleeuwen is ook terug naar de Inquisitie. Wilde je van een lastige buurman of burger verlost worden, dan gaf je die aan als zijnde ketter. Twee voordelen: de aangever kreeg een beloning en het volk kon zich verheugen aan het gejammer van het slachtoffer op de brandstapel. Dat brengt mij toch een beetje op een Cedeetje (leuk hč), mijn (imaginaire) buurman die vaak naar Zwitserland gaat, zal ik maar eens aangeven bij meneer De Jager. Als ik zijn gegevens te pakken kan krijgen, staat mij een mooie beloning te wachten. Van welke partij is die De Jager, heeft hij Ierse wortels? Belastingontduiking is toch ook godslastering? Ik weet niet hoe vloeken in Ierland geduid wordt. Hoeveel mensen zouden er in de wereld zijn die krachttermen gebruiken zonder dat ze weten dat die voornamelijk bestaan uit religieuze bestanddelen? Ik weet wel, vloeken wordt in het algemeen niet als een leuke verbale uiting gewaardeerd, het lucht in veel gevallen wel op en het is meestal duidelijk als het tegen een persoon gericht is, dat er wat schort aan de relatie tussen twee mensen op dat moment. Wie komt er dan toch eens met een krachtterm waar je je gevoel in kwijt kan, duidelijk maakt hoe je de situatie op dat moment met die ander ervaart en je niet gevaar loopt een lening voor je boete te moeten sluiten?
Willy Lammens
maandag 8 februari 2010

Reageren

Om te kunnen reageren dient u ingelogd te zijn. Heeft u nog geen gebruikersnaam en wachtwoord? Dan kunt u deze eenvoudig aanmaken.

Inloggen

Om te kunnen reageren op het forum dient u eerst in te loggen.

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Beschikt u nog niet over een gebruikersnaam en wachtwoord, dan kunt u deze gemakkelijk aanmaken.

Bent u uw wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.