Meldpunt discriminatie als geloofspolitie

Joep Schrijvers(Uit het weblog van Joep Schrijvers in de Humanistische Denktank.)

Dat reli-funda's aan de verkeerde kant van de open samenleving staan is bekend. Dat menig sociaal-democraat en opgewarmde oud-vakbondsleider geen vrienden van het vrije woord zijn weten we ook. En dat de liefhebbers van de preventieve censuur zelfs in VVD- kringen voorkomen is geen geheim meer.

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) is volledig de weg kwijt en meent nu ook dat religiekritiek discriminatie is. Nu maken ze stampij vanwege een terechte column op nu.nl. De columnist is tekeer gegaan tegen de zwarte kousenbende die 4 mei een dag eerder wil vieren vanwege de zondagsrust. Punt gescoord lijkt me. Maar niet voor het meldpunt discriminatie, de opvolgers van de inquisitie.

Religiekritiek heet discriminatie en dat mag niet van het MDI. Lelijke dingen zeggen over christenen is discriminatie, is strafbaar. Ze gaan dan ook aangifte doen. Vooral doen! Gelukkig hebben we nog vrijzinnige rechters (nog wel) die de vrijheid van meningsuiting weten te waarderen. Het meldpunt zal dan ook volledig op zijn muil gaan. En dat moet ook.

Laten we het nog een keertje zeggen. Geloof is een mening, niets meer en niets minder. Sommige meningen zijn goed, andere zijn verkeerd. Meningen kunnen gesteund, gekritiseerd en geironiseerd en belachelijk gemaakt worden. Daar zijn het meningen voor. En voor alle duidelijkheid: er zijn geen heilige meningen.

Het is ernstig dat het MDI zich laat spannen voor een religieus karretje. Religie is iets anders dan ras, sexe, seksuele orientatie, leeftijd of handicap. Nu het meldpunt zich omvormt tot een soort reli-politie en het vrije woord wil inperken heeft het alle credits verloren om een zaak te maken als het echt om discriminatie gaat. Het wordt tijd dat we een meldpunt gaan maken op dit weblog van alle personen en instanties die het vrije woord en de open samenleving willen inperken: Meldpunt Vijanden van het Vrije Woord. Wie meldt het MDI aan?

Wat vindt u van de mening van Joep?

Geplaatst op donderdag 10 april 2008

Reacties

Onder het brave HV-volk kunnen zich lieden ophouden die er kennelijk behoefte aan hebben zich te manifesteren als de ware protagonisten van het vrije woord. Ook de heer Schrijvers lijkt er behagen in te scheppen zich de rol van Sjors van de rebellenclub aan te meten. Daarbij kun je de indruk krijgen dat er maar een doel is waar het hem voornamelijk om gaat: de aandacht van de goegemeente op te eisen voor het eigen superieure ego. In de bovenstaande tekst gaat hij op een Wildersachtige manier tekeer tegen alles en iedereen die niet in zijn atheďstische kraam te pas komen. Zo komen zwarte kousenbendeleden, opvolgers van de inquisitie en andere christelijke duisterlingen er bij hem niet in. Hoe zo verdediger van het 'Vrije Woord'? Met iemand die beweert dat religie slechts 'een mening' is en spreekt van het MDI als 'een soort reli-politie die het vrije woord wil inperken' is geen goed garen meer te spinnen. Wat een dédain, wat een arrogantie! Maar wat kun je anders verwachten van een echte naturalist die ooit de species 'mens' vergeleek met een hoop kiezelstenen? Met uitzondering van zichzelf natuurlijk. Of toch niet? Want is een kiezelsteen in staat de balk in het eigen oog te zien, in plaats van de splinters in het oog van anderen?
J. Rietveld
vrijdag 11 april 2008
Joep reageert duidelijk geëmotioneerd, en ik kan het hem goed navoelen. De vanzelfsprekendheid waarmee religie een speciale status onder de meningen heeft is stuitend. Zo kan je bij een gerenommeerde boekhandel in Amsterdam de bijbel en de koran onder de non-fictie boeken aantreffen(!) terwijl ze elkaar duidelijk op allerlei manieren tegenspreken. Humanisten moeten krachtig en soms ook stevig tegen de goden optreden, vooral ook tegen de sluipende neiging om religie onaantastbaar te maken. Ik ben een sociaal democraat van de oude stempel, en kan de wens van Pim Fortuyn van destijds begrijpen toen hij het anti-discriminatie verbod wilde opheffen!
D. Viveen
zondag 20 april 2008

Reageren

Om te kunnen reageren dient u ingelogd te zijn. Heeft u nog geen gebruikersnaam en wachtwoord? Dan kunt u deze eenvoudig aanmaken.

Inloggen

Om te kunnen reageren op het forum dient u eerst in te loggen.

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Beschikt u nog niet over een gebruikersnaam en wachtwoord, dan kunt u deze gemakkelijk aanmaken.

Bent u uw wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.