Ingezonden brief

Reactie op de dood en de zware verminking van de Nederlandse militairen afgelopen weekend in Uruzgan.

Het zullen je kinderen, vrienden enz. maar zijn. De nabestaanden troosten zich met de uitspraak "laten we dan maar hopen dat ze voor een goede zaak zijn gestorven".

Wat is hier de goede zaak? De Nederlandse regering stuurde  soldaten naar Uruzgan om opbouwwerk te verrichten. Een vals voorwendsel en een vorm van enorm kiezersbedrog. Al vanaf het begin was duidelijk dat zij in een ordinaire oorlog betrokken zouden raken. In het spoor van de Amerikanen. Hebben die zo'n fijne neus voor goede zaken?  Ruim twintig jaar geleden hielpen de Amerikanen de Taliban om de Russen uit Afghanistan te verjagen. Russen die hun tanden stuk  hadden gebeten op die Taliban en ook zonder de Amerikanen het land wel  verlaten zouden hebben. Nu bestrijden de Amerikanen hun voormalige wapenbroeders, die zich de technische en militaire kennis van hun Amerikaanse vrienden zeer snel en gedegen eigen gemaakt hebben, zelfs zo goed dat zij niet eens hoeven schieten om tegenstanders uit te schakelen, die doen dat zelf wel.

Eerder hielpen de Amerikanen Zuid-Vietnam tegen Noord-Vietnam. Resultaat? Vietnam bestaat niet meer voor de USA. Iran en Irak gingen elkaar bestrijden. De Amerikanen kozen partij voor  Saddam Hoessein. Jaren later hielpen ze hem om zeep, maar niet nadat zij ook hier door eigen, aan Irak geleverd wapentuig bestreden werden. Wat was nu de goede zaak? Wereldwijd dood en verderf. Onder leiding van Bush worden volkeren tegen elkaar opgehitst en aangemoedigd om vooral oorlog te voeren. De wereld in vuur en vlam, oceanen vol geld verkwist, inflatie van hier tot ginder zo groot. De goede zaak is het gigantische gewin van de oorlogsindustrie, waar nog niet zo lang geleden Nederlandse pensioenfondsen geld van werknemers in stopten.

Het getuigt van een gigantisch meerderwaardigheidscomplex om te denken dat een aantal verzamelde westerse legers guerrillastrijders er onder kan krijgen. Dat is nog geen enkele grootmacht gelukt, in geen enkel werelddeel. Bush brengt nog voor het einde van zijn ambtstermijn de partijen in het Nabije Oosten in vrede tot elkaar, heeft hij gezegd. Een uitspraak volledig passend bij de macho Bush, maar wie gelooft dit waanidee? De wereld heeft vaker in vuur en vlam gestaan ten gevolge van waanideeŽn van leiders.

Als de USA in november een president krijgt die een geheel andere koers gaat varen, zal premier Balkende en zijn gevolg het heel moeilijk krijgen zijn koers te bepalen. Nu loopt hij in het spoor van Bush en andere oorlogszuchtige 'heren'. Wiens hielen zal hij dan moeten likken? Welke goede zaak (lees: scala van leugens) zal Balkenende dan te voorschijn toveren? Zullen dan pas nabestaanden aandacht krijgen voor hun verdriet en niet meer zoet gehouden worden met 'het was voor een goede zaak'?

W.S.A. Lammens

Castricum

Geplaatst op woensdag 23 januari 2008

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Reageren

Om te kunnen reageren dient u ingelogd te zijn. Heeft u nog geen gebruikersnaam en wachtwoord? Dan kunt u deze eenvoudig aanmaken.

Inloggen

Om te kunnen reageren op het forum dient u eerst in te loggen.

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Beschikt u nog niet over een gebruikersnaam en wachtwoord, dan kunt u deze gemakkelijk aanmaken.

Bent u uw wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan.